Влада Нідерландів помилково вимагала від тисяч сімей повернути допомогу на дітей. Це загрожує уряду відставкою

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Влада Нідерландів помилково вимагала від тисяч сімей повернути допомогу на дітей. Це загрожує уряду відставкою

Alexander Dummer / Unsplash

У Нідерландах спалахнув скандал через те, що податкові органи країни помилково звинуватили понад 20 тисяч родин у шахрайстві з отриманням допомоги на дітей.

Про це пише The Guardian.

Повідомляється, що сімʼям наказали повернути допомогу, отриману за кілька років — починаючи з 2012 року. Через це багатьом довелося оголосити себе банкрутами, переїхати в інше житло та стати відповідачами за позовами на десятки тисяч євро. Під час розгляду зʼясувалося, що «шахрайством» виявилися неправильно заповнені довідки або відсутність підписів у них.

У підсумку уряду довелося вибачитися і виділити понад €500 мільйонів на врегулювання ситуації, із виплатою до €30 тисяч кожній постраждалій родині. Попри це, група сімей подала позов проти трьох високопосадовців — міністра охорони здоровʼя Тамари ван Арк, міністра фінансів Вопке Хукстра та міністра економіки Еріка Вібеса. Їх звинувачують у «злочинній халатності, відсутності належного управління, а також в дискримінації та порушенні прав дітей».

Ситуація викликала кризу в нідерландському уряді. У пʼятницю, 15 січня, уряд вирішить, чи подавати у відставку на тлі скандалу. Премʼєр-міністр країни Марк Рютте виступив проти розпуску нинішньої коаліції, стверджуючи, що Нідерландам потрібна стабільність в умовах пандемії коронавірусу, але не виключив відставки уряду.