Посилений карантин в Україні можуть продовжити, а можуть і ні. Що кажуть урядовці

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Посилений карантин в Україні можуть продовжити, а можуть і ні. Що кажуть урядовці

Мусієнко Владислав / УНІАН

В Україні з 8 до 24 січня діє посилений карантин. Позиції посадовців з Міністерства охорони здоровʼя та уряду щодо того, чи потрібно його продовжувати, дещо розходяться.

Так, 14 січня головний санлікар Віктор Ляшко заявив, що МОЗ не наполягатиме на продовженні посиленого карантину. Але кількома днями раніше міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявляв, що запропонує його продовжити.

Як змінювали свою думку посадовці протягом тижня щодо посиленого карантину — у хронології.

12 січня

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов пропонує продовжити жорсткий карантин. Він зазначив, що новорічні свята супроводжувалися масовими святкуваннями і поїздками до родичів.

«Усе це потенційно дуже сильно вплине на зростання кількості хворих на COVID-19», — пояснив тоді свою позицію міністр. Також він нагадав, що на січень припадає сезонне зростання кількості хворих на грип. Він сказав, що грипу, так само як і COVID-19, можна запобігти, скоротивши контакти між людьми.

13 січня

Степанов заявляє, що Міністерство охорони здоров’я після завершення посиленого карантину, який діятиме до 24 січня, планує повернутися до адаптивного карантину.

«Починаючи з 25 січня буде карантин з іншими обмеженнями, з іншим режимом. Зокрема, це стосується нашої стратегії — ми хочемо далі повернутися до адаптивного карантину. Тоді, залежно від епідемічної ситуації, визначають той чи інший рівень обмежень», — сказав Степанов.

При цьому він запевнив, що після посиленого карантину поки не планують продовжувати жорсткі обмеження.

14 січня

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Міністерство охорони здоровʼя не наполягатиме на продовженні жорсткого карантину після 25 січня. Після скасування жорстких обмежень Україна перейде на адаптивний карантин, який застосовуватиметься там, де фіксуватимуть локальні спалахи захворюваності.

Міністр кабінету міністрів Олег Немчінов у коментарі Укрінформу запевнив, що в Україні після припинення дії посилених обмежень з 25 січня карантин і режим надзвичайної ситуації не буде скасований та діятиме до 28 лютого 2021 року (його можуть продовжити).

«Я думаю, що у них [в інших країнах, де запровадили локдаун] закінчиться карантин, коли вони завершать вакцинування. Наш термін запроваджено до 00:00 25 січня. Після цього Міністерство охорони здоровʼя традиційно зробить свої висновки. У нас надзвичайна ситуація діє до 28 лютого включно. І вже ми будемо ухвалювати режим, який діятиме після закінчення карантинних обмежень новорічно-різдвяного періоду. Карантин буде точно тривати, тому що він зараз діє згідно з постановою, яка була ухвалена 9 грудня», — сказав Немчінов.

  • В Україні за рішенням Кабміну з 8 до 24 січня діє посилений карантин. Працювати можуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, заправки, транспорт, а торгувати дозволено тільки певними групами товарів.