Санлікар Ляшко: В лютому Україна отримає вакцину за COVAX, це може бути препарат від Pfizer

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Головний санлікар України Віктор Ляшко в інтервʼю LB.ua заявив, що 8 січня Україна відправила лист-підтвердження до Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) про готовність прийняти за програмою COVAX 100 тисяч доз мРНК-вакцини, яка вимагає зберігання від -20 до -80 градусів за Цельсієм.

Ляшко заявив, що це можуть бути препарати виробників Pfizer/BioNTech або Moderna. «Швидше за все, Pfizer, оскільки COVAХ працює з вакцинами, в яких є дозвіл від ВООЗ на екстрене використання. А єдина мРНК-вакцина, яка отримала такий дозвіл, — це Pfizer», — зазначив Ляшко.

Він додав, що за цією програмою Україна буде отримувати вакцину різних виробників. Раніше міністр охорони здоровʼя говорив, що в Україну постачатимуть вакцину від AstraZeneca.

Перша партія за програмою прибуде в Україну в лютому, після чого має стартувати вакцинація. «Буде створено 375 мобільних бригад, які будуть проводити щеплення. Уже 15 січня в нас буде поіменний список. Зараз працюємо з Національною службою здоровʼя України та Мінфіном, щоб оплачувати кожен укол», — сказав Ляшко, додавши, що всіх вакцинованих внесуть до бази обліку.

Офіційної заявки на реєстрацію мРНК-вакцини в Україні ще немає, але з усіма виробниками ведуться переговори.