В одній з печер Індонезії виявили найстаріше у світі зображення тварини

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В одній з печер на індонезійському острові Сулавесі вчені виявили ймовірно найдавніше зображення тварини, якому понад 45 тисяч років.

Про це пише Naked Science.

Кілька стародавніх малюнків виявили в печері Лінг-Тедонгнге (Leang Tedongnge). На них зображені бородавчасті целебеські свині, які населяють місцеві острови. На думку команди індонезійських і австралійських учених знахідка вкотре свідчить, що «перші традиції наскельного живопису зʼявилися не в Європі льодовикового періоду, як довгий час вважали, а ще раніше в Азії, або навіть у Африці».

Ці тварини відігравали важливу роль у житті й харчуванні місцевих жителів епохи палеоліту. Зазначається, що, судячи з розташування фігур, древній художник намагався показати сцену активної взаємодії свиней — можливо, їх протистояння. При цьому ще як мінімум два зображення на Сулавесі збереглися дуже погано і не піддаються ідентифікації. Саму печеру і її зображення відкрили на Сулавесі ще кілька років тому, однак ученим лише тепер вдалося зʼясувати їхній вік.

AA Oktaviana

Спеціалісти також зʼясували, що автор використовував мінеральні пігменти фіолетового, червоного і коричневого кольорів. За цими мінералами, використовуючи уран-торієвий метод датування, дослідники оцінили вік пари малюнків з Індонезії, показавши, що один з них налічує не менше 32 тисяч років, а другий — 45,5 тисячі років.