У тропічних лісах Амазонії знайшли наскельні зображення тварин льодовикового періоду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Дослідники з британського університету Ексетера виявили у тропічних лісах Амазонії тисячі наскельних зображень тварин льодовикового періоду. Відкриття зробили у Колумбії, у регіоні Серранія-де-ла-Ліндоса.

Про це йдеться у пресрелізі університету.

Ймовірно, малюнки зробили приблизно 11800—12600 років тому. Вони розміщені в трьох різних сховищах у скелях, більшість з них червоного кольору. На картинках показано, як люди співіснували з фауною льодовикового періоду, а також зображені гігантські лінивці, мастодонти, верблюди, коні й копитні з хоботами, а також олені, тапіри, алігатори, кажани, мавпи, черепахи та дикобрази.

«Ми побачили тварин, які нині вимерли. Малюнки настільки природні і так добре зроблені, що не виникає сумнівів, що перед вами, наприклад, кінь. Малюнок такий деталізований, що ми навіть можемо побачити кінський волос. Це чудово», — зазначив керівник британсько-колумбійської команди дослідників Хосе Іріарте.

Картини також зображують геометричні форми, людські фігури і відбитки рук, а також сцени полювання і людей, що взаємодіють з рослинами, деревами і тваринами савани. Яскраві червоні зображення створювалися протягом сотень, а можливо, і тисяч років. Деякі з них так високо розташовані, що потрібні були б спеціальні сходи, аби їх намалювати.

«Картини дають яскраве і захоплююче уявлення про життя первісних людей. Для нас сьогодні непросто уявити, що вони жили серед гігантських травоїдних і полювали на них, хоча деякі тварини за розміром були як невеликий автомобіль», — розповів археолог Марк Робінсон.

Люди, які писали картини, були мисливцями-збирачами, їли плоди дерев, а також ловили рибу у сусідній річці. Кістки і залишки рослин також показують, що вони їли змій, жаб, броненосців і гризунів (паку і капібару).

Дослідники проєкту зараз працюють над тим, щоб зʼясувати, коли люди вперше поселилися в регіоні Амазонки, і як їх присутність вплинула на біорізноманіття.