США повернули Кубу до списку країн, що підтримують тероризм

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
США повернули Кубу до списку країн, що підтримують тероризм

Pedro Szekely / Flickr

Державний департамент США оголосив Кубу державою, що підтримує міжнародний тероризм. Зокрема, вона надає притулок терористам. Про це йдеться в заяві Держдепу.

Кубу виключили зі списку спонсорів тероризму у 2015 році за умови, що вона припинить його підтримувати. Проте країна порушила умови та знову повертається до переліку.

«Цими діями ми знову притягнемо до відповідальності уряд Куби і дамо чіткий сигнал: режим Фіделя Кастро має припинити підтримувати міжнародний тероризм», — заявили в Держдепі.

У США зазначили, що протягом десятиліть кубинський уряд годував, розміщував і надавав медичну допомогу вбивцям, виробникам бомб і викрадачам — водночас багато кубинців голодують, залишаються без даху над головою і без елементарних ліків.

Штати пригадали, що Куба відмовилась видати членів Національної визвольної армії (ELN), яку США визнали іноземною терористичною організацією. Учасники «армії» у 2019 році взяли на себе відповідальність за вибух у поліцейській академії Боготи (столиця Колумбії) — тоді загинули 22 людини і понад 87 осіб отримали поранення.

Куба також приховує декількох американських втікачів від правосуддя. Наприклад, кубинський режим відмовився повернути Джоанну Чезімарду. Вона перебуває у списку найбільш розшукуваних терористів ФБР за вбивство військового у 1973 році.

«Крім підтримки міжнародного тероризму, яка є основою сьогоднішніх дій, кубинський режим здійснює цілий ряд зловмисних дій у всьому регіоні. Апарат кубинської розвідки і безпеки допомагає Ніколасу Мадуро зберігати «мертву хватку» щодо свого народу, дозволяючи терористичним організаціям діяти на території Венесуели», — зазначили в Держдепі.

Статус держави-спонсора тероризму передбачає запровадження санкцій з боку США. Зокрема, в оборонному секторі, торгівлі, фінансових операціях.

Держави-спонсори тероризму — країни, які, згідно з офіційною позицією Державного департаменту США, підтримують акти міжнародного тероризму. Куба стала четвертою у цьому списку. Окрім неї, у ньому також перебувають Північна Корея (з 2017 року), Іран (з 1984 року) і Сирія (з 1979 року).