США виключили Судан зі списку країн-спонсорів тероризму. Він був у переліку 27 років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
США виключили Судан зі списку країн-спонсорів тероризму. Він був у переліку 27 років

The White House / Flickr

Сполучені Штати Америки виключили Судан із переліку держав, які фінансують тероризм. Про це посольство США в Хартумі (столиця Судану) повідомило у Facebook.

Країна була у чорному списку США 27 років, а 14 грудня Міністерство закордонних справ підписало указ про виключення Судану з цього переліку.

Раніше президент США Дональд Трамп заявляв, що новий уряд Судану погодився виплатити $335 мільйонів американським жертвам терору та їхнім родинам. Тоді премʼєр країни заявляв, що Судан намагається позбутися «найбільш важкої спадщини попереднього, вже неіснуючого режиму».

Держави-спонсори тероризму — країни, які, згідно з офіційною позицією Державного департаменту США, підтримують акти міжнародного тероризму. Включення до списку цих країн означає жорсткі економічні та політичні санкції з боку США. Наразі в цьому списку Сирія, Ірак, Лівія та Південний Ємен.

  • 12 серпня 1993 року Білий дім включив Судан у список держав-спонсорів тероризму. Попри деякі зусилля уряду в боротьбі з тероризмом і співпрацю зі США, низка терористичних груп продовжують діяти на території Судану та здійснюють теракти як у самому Судані, так і в сусідніх країнах. Судан співпрацює c Іраном, який також внесений до цього списку, і підтримує палестинське угрупування «Хамас». Існують підозри про причетність суданської влади до втечі з вʼязниці терористів, винних у вбивстві двох американських дипломатів.