Українські моряки прибули до США для тренувань на Island. Україна має отримати другу партію цих катерів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Українські військові моряки зі складу екіпажів патрульних катерів класу Island прибули до США, де пройдуть 10-тижневий курс спецпідготовки під керівництвом американських інструкторів у Балтиморі (штат Меріленд). Про це повідомили в посольстві США в Україні.

Екіпажі працюватимуть безпосередньо на катерах в акваторії Чесапікської затоки, що має вихід до Атлантичного океану, навчатимуться самостійно експлуатувати головні двигуни, дизель-генератори та допоміжні системи. Крім цього, військові перевірятимуть роботу бортових систем, засобів навігації та зв’язку, а також іншого корабельного обладнання й технічних засобів американського виробництва.

США планують передати Україні вже другу партію цих катерів у рамках допомоги у сфері безпеки та оборони. Військово-морські сили України очікують отримати їх у 2021 році. Це будуть три патрульні катери, які на відміну від попередніх двох матимуть озброєння, пише «Радіо Свобода».

Командувач ВМС контрадмірал Олексій Неїжпапа раніше висловлював сподівання, що Україна зможе отримати катери протягом першого півріччя.

Загалом у 1985–1992 роках для Берегової охорони США збудували 49 катерів класу Island. Із них 37 продовжують службу в Береговій охороні США, інші кораблі країна вже передавала Пакистану, Грузії та Коста-Риці.

  • У листопаді 2019 року в Одесі урочисто включили до складу Військово-морського флоту України два американські катери типу Island Р190 «Словʼянськ» і Р191 «Старобільськ», а також аварійно-рятувальний корабель «Олександр Охріменко».