В. о. міністра енергетики Вітренко пропонує запровадити в Україні категорію «вразливих» споживачів і обмежити для них ціни на газ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство енергетики після моніторингу цін на газ в Україні запропонувало з 1 лютого 2021 року обмежити вартість блакитного палива для «вразливих» споживачів.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook тимчасовий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко.

«Ми провели моніторинг цін на газ у січні. Основними постачальниками населенню є так звані облгаззбути. Їхня ціна за тисячу кубометрів у січні — від 6 990 до 10 800 грн. Середньозважена — 9 618 грн. У газопостачальної компанії «Нафтогаз» ціна — 7 220 грн. Тобто в облгаззбутів у середньому ціна на 33% вища. Але при цьому їхня частка ринку — 89%», — написав він.

За словами Вітренка, на роздрібному ринку газу є й інші проблеми. Зокрема, практично всі споживачі мають контракти, за якими ціна змінюється щомісяця, до того ж це не самі люди обрали такий варіант, а облгаззбути зробили такі контракти за замовчанням.

«Правильно було б зробити протилежним чином — коли за замовчанням ціна фіксована на рік, але споживач може обрати варіант із місячною ціною тощо», — зауважив в. о. міністра.

Водночас Вітренко наголосив, що роль держави в ринковій економіці — забезпечувати ефективність ринку, і вона не може самоусуватися, коли бачить системні проблеми та «провали» на ринку. Тому, за його словами, Міненерго і запропонувало розглянути варіант із запровадженням «вразливих» споживачів.

В. о. міністра енергетики пояснив, що «Укргазвидобування» продаватиме постачальникам газ для таких споживачів на рівні «хаб мінус транспортування» плюс визначена гранична націнка постачальників, а ціна буде зафіксована на рік і переглядатиметься на підставі котирувань на біржі в листопаді. До того ж споживачі зможуть так само вільно обирати собі постачальника, а ті, хто не входитиме до категорії «вразливих», зможуть обирати контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші.

«За нашими розрахунками, йдеться про рівень ціни 5 356 грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна у січні. Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку. Для розуміння: якщо нічого не робити, то слід очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%», — заявив він.

Окремо Вітренко розповів, що ціна «хаб мінус» на січень мала становити 5 900 грн, тобто «Нафтогаз» продає за ціною на 22% вищу за «хаб мінус», та пояснив, що це пов’язано з «Газпромом».

«На релевантному гуртовому ринку, межами якого є Центральна та Східна Європа, домінує «Газпром». І він не продає газ на кордоні РФ і України, блокує експорт газу з РФ іншими компаніями, блокує експорт газу із Середньої Азії. Якби «Газпром» цього не робив, то з економічної точки зору можна було б очікувати, що ціна на оптовому ринку була на рівні «хаб мінус транспорт» — тобто ціна на ліквідному європейському ринку, куди через Україну йде газ з території РФ, мінус вартість траспортування від кордону РФ і України до цього європейського ринку», — пояснив він.

Також Вітренко нагадав, що «Нафтогаз» має можливості активно боротися проти зловживання «Газпромом» своїм домінантним становищем: подавати скарги в Європейський антимонопольний орган чи ініціювати новий міжнародний арбітраж за угодою про організацію транзиту, підписаною наприкінці грудня 2019 року.