Депутатам «Слуги народу» пояснили, як коментувати карантин, «підпільну» вакцинацію і російський «Супутник V»

Автори:
Костя Андрейковець, Марія Жартовська
Дата:

Депутатам фракції «Слуга народу» підготували ефірні тези, які вони повинні озвучувати, коментуючи критику січневого карантину і заборону на продаж низки товарів, «підпільну» вакцинацію політиків і бізнесменів, а також російську вакцину «Супутник V».

Документ із тезами, який опинився у розпорядженні «Бабеля», в частині теми коронавірусу дуже схожий з останніми заявами премʼєр-міністра і міністра охорони здоровʼя. Загалом нардепам рекомендують повторювати вже озвучені слова міністрів.

На питання про провал комунікації із населенням через нечітке пояснення заборон на продаж товарів другорядного призначення депутатам рекомендують відповідати тим, що президент Володимир Зеленський вже дав доручення терміново розʼяснити населенню заборони, всі необхідні товари можна купити онлайн, а критика щодо заборони продажу шкарпеток в супермаркетах — це недалекоглядний підхід самих критиканів.

Ось коротка частина тез на цю тему:

  • Немає нічого дивного чи незвичайного в тому, що частина людей категорично не сприймає посилені карантинні обмеження. Це є в усіх демократичних країнах, де люди можуть висловлювати свою думку. Бувають навіть масові протести проти карантину.
  • Посилений карантин в Україні некоректно називати локдауном. У нас немає заборони на переміщення між частинами країни або між районами в містах, немає правового режиму надзвичайного стану, немає комендантської години.
  • В Україні немає повної заборони на торгівлю будь-якими товарами. Все що завгодно можна замовити через інтернет з адресною доставкою для більшості наших громадян [...]. Якщо наші громадяни можуть зібратися, наприклад, на тиждень або два і поїхати на відпочинок до Єгипту або Туреччини, взявши усе необхідне, то що заважало підготуватися до 16 днів посиленого карантину? Це питання елементарного планування свого життя.
  • Сенс карантину не в забороні торгівлі, а в тому, щоб скоротити неконтрольовані контакти між людьми в закритих приміщеннях.

Можливу контрабанду вакцини для політиків і бізнесменів, яку вже перевіряє СБУ, депутатам рекомендують коментувати словами про негайну реакцію президента (його звернення до СБУ), а звинувачення на адресу премʼєра Дениса Шмигаля і нардепа Михайла Радуцького, які нібито вже зробили щеплення, оцінювати як бездоказові.

«Можливо, увесь цей скандал створений штучно з одного фейку або з якогось шахрайства, щоб використати його як інформаційний фон для просування ідеї купівлі російської вакцини. На тлі того, що нібито відбувається якась вакцинація для еліти, дещо зручніше лобіювати тезу, що потрібно купити російську вакцину для народу», — йдеться в одній з тез.

Сама можлива контрабанда вакцини називається в документі вкрай небезпечною ідеєю, і в цій темі зобовʼязані розібратися правоохоронці.

Тема російської вакцини прописана досить однозначно — Україна не планує закуповувати препарат у Росії, він не довів свою ефективність і часто використовується як політичний інструмент пропаганди, а китайська вакцина від Sinovac викликає більше довіри у МОЗ.

«Зараз в світі російську вакцину погодилися купувати тільки ті держави, які політично або економічно залежать від Росії [...]. Нехай Росія спочатку доведе на прикладі самих росіян, що їхні препарати дійсно ефективні та можуть зупинити епідемію. Поки все це схоже на нав’язливу рекламу непідтвердженого препарату», — сказано в документі.