Учені вперше змогли спостерігати, як помирає далека галактика

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Учені вперше змогли спостерігати, як помирає далека галактика

ESA / Hubble & NASA

Учені вперше змогли спостерігати процес смерті галактики.

Про це пише CNN.

Галактику з ідентифікаційним номером 2299 змогли розгледіти за допомогою телескопа в Атакамі (Чилі). Галактика викинула майже половину свого холодного газу, який використовується для утворення зірок. Світлу цієї галактики було потрібно близько 9 мільярдів років, щоб дістатися Землі.

Фахівці Університету Дарема (Велика Британія) зазначили, що ця галактика, як і раніше формує зірки зі швидкістю в сотні разів вищою, ніж Чумацький Шлях. Це фактично призведе до смерті галактики 2299 через кілька десятків мільйонів років.

«Це вперше, коли ми спостерігаємо типову масивну галактику в далекому Всесвіті, яка ось-ось помре через масивний викид холодного газу», — сказала Аннаграція Пульїзі, провідний дослідник і науковий співробітник Університету Дарема.

Вчені також припускають, що загибель цієї галактики була викликана зіткненням з іншою галактикою, яка врешті обʼєдналася і створила № 2299. Доказом того, що зіткнення могло привести до втрати газу, є «приливний хвіст» — довгий потік газу і зірок, який тягнеться у космосі після зіткнення галактик.

Емануеле Дадді, співавтор дослідження і астроном з Центру ядерних досліджень Саклі у Франції заявив, що відкриття може привести вчених до перегляду розуміння еволюції галактик і того, як вони помирають.

  • З 2001 до 2011 року різні групи вчених вивчали масивну зірку, яка раптово зникла. Астрономи висувають дві теорії, чому це сталося: або вона стала менш яскравою, або перетворилася на чорну діру.
  • Астрономи знайшли найближчу до Землі чорну діру — вона знаходиться за дві тисячі світлових років від нас. Це одна з перших знайдених дір, які не взаємодіють з навколишнім середовищем.