З медуніверситету Варшави звільнили двох посадовців після позапланової вакцинації від COVID-19 низки знаменитостей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
З медуніверситету Варшави звільнили двох посадовців після позапланової вакцинації від COVID-19 низки знаменитостей

gov.pl

Через скандал із позачерговою вакцинацією від коронавірусу деяких відомих діячів культури та політиків у Польщі звільнили двох посадовців Варшавського медичного університету.

Про це повідомляє польське видання RMF24.

Своїх посад позбулися канцлерка Малгоржата Рейник та керівниця медичного центру Єва Тжепал. Розслідування ситуації ще триває і має завершитися до кінця тижня.

Створена університетом внутрішня комісія встановила, що вакцину запропонували деяким людям поза чергою нібито через побоювання, що не всі дози будуть використані вчасно у святковий період. Саме Рейник нібито відповідальна за це рішення.

Як пише видання, Національний фонд охорони здоровʼя наразі проводить низку перевірок правильності здійснення вакцинації. Зокрема, перевіряють, яких саме людей вакцинували.

Про що йдеться?

Скандал виник у перші дні січня. З кінця грудня у Польщі триває вакцинація населення від коронавірусу. Загалом країна на першому етапі отримала 300 тисяч доз вакцини. Спочатку планували робити щеплення медикам та працівникам соціальних служб.

Однак у перші дні вакцинації проти коронавірусу щеплення отримали деякі знаменитості — актори Крістіна Янда, Марія Северин і Віктор Зборовськи, а також колишній віцепремʼєр-міністр, а нині депутат Європарламенту Лешек Міллер.

Як пише «Польске радіо», Варшавський медуніверситет заявив, що додатково отримав 450 доз вакцини проти коронавірусу і зробив щеплення 300 медикам, а інші 150 доз використали для щеплення членів їх сімей, пацієнтів медустанови. Також 18 відомих постатей культури і мистецтва, які нібито погодилися популяризувати вакцинацію проти COVID-19 в польському суспільстві.

Заступник міністра охорони здоровʼя Польщі Вальдемар Краска заявив, що в країні не було і немає додаткових доз вакцини для людей, які не входять в групу ризику. Він додав, що для того, щоб не марнувати відкриті ампули з вакциною нині дозволяється крім медиків робити щеплення також працівникам будинків опіки, санстанцій, а також пацієнтам медзакладів та близьким родичам медиків. Разом з тим чиновник висловив обурення вакцинацією знаменитостей.

  • 27 грудня країни Європейського Союзу розпочали процес масової вакцинації населення від коронавірусу. Усі країни-члени ЄС отримали схвалений регулятором ЄС препарат від Pfizer/BioNTech.