Зеленський у роковини катастрофи літака МАУ заявив, що в Україні зʼявиться памʼятник екіпажу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський у роковини катастрофи літака МАУ заявив, що в Україні зʼявиться памʼятник екіпажу

УНІАН

Президент України Володимир Зеленський у роковини авіакатастрофи літака МАУ в Ірані заявив, що незабаром зʼявиться памʼятник екіпажу. Про це він повідомив у Facebook.

«Найменше, що могла зробити держава для вшанування памʼяті наших людей, це відзначити їх званнями Героїв України. Назавжди закарбувати прізвища героїв у нашій історії. Екіпаж літака діяв абсолютно чітко й за правилами, усе робив професійно, до останнього відповідаючи за життя пасажирів. Це теж усі визнали. Зовсім скоро матимемо памʼятне місце, куди могли б прийти родичі, близькі загиблих, просто громадяни. Щоб згадати, подумати, посидіти поруч зі своїми», — зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що всі винні в цій катастрофі обов’язково будуть притягнуті до відповідальності, тим більше що Іран уже визнав свою провину.

«І ми, очевидно, теж ідемо до дієвого покарання винних і отримання належних компенсацій для сімей загиблих. Усе це обов’язково буде зроблено. Бо тільки так справедливо», — додав Зеленський.

  • 8 січня 2020 року у столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США та країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу». Комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.