Лікар заявив, що в Україну потрапив «британський» штам коронавірусу. У МОЗ це назвали фейком і пояснили чому

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Інфекціоніст Віктор Петров заявив, що новий штам коронавірусу потрапив в Україну — на ньго нібито перехворів його пацієнт на Закарпатті, який їздив за кордон. У Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ) спростували цю інформацію.

«Мій пацієнт Микола, заробітчанин, їздить з України до Чехії та назад […], уже перехворів на новий штам. Коли йшлося про верифікацію цього, то Україна не мала можливості ідентифікувати цей вірус у масовому тестуванні. Але люди, у яких є страховка у країнах ЄС, можуть визначити вже мутований вірус. І таким чином мені вдалося підтвердити, що на Закарпатті вже є випадки інфікування новим штамом вірусу», — сказав Петров 21 грудня в ефірі «Україна 24».

ЦГЗ після оприлюднення цієї інформації звернувся до Чехії, щоб з’ясувати, чи справді у закарпатця виявили «британський» штам. У чеському Національному координаційному центрі з реагування на спалахи заявили, що в їхній країні не виявили жодного випадку нового варіанту коронавірусу.

«Відповідно, це доводить недостовірність інформації, яка ширилася в українських ЗМІ, що нібито на Закарпатті у пацієнта виявили новий мутований штам», — зазначили в ЦГЗ.

У відомстві також нагадали, що мутації вірусу можуть зафіксувати лише вчені за допомогою генетичного аналізу коронавірусу — секвенування геному. А це, додають, досить складний, тривалий і дорогий процес.

  • Штам B.1.1.7, або VOC-202012/01, уперше виявили в кінці 2020 року у Великій Британії, тому його часто називають «британським». Випадки інфікування цим штамом вже зафіксовані в Данії, Бельгії, Нідерландах, Австралії, Німеччині, Італії, Швейцарії, Канаді, Франції, Лівані, Іспанії, Ірландії, Японії, Швеції, Йорданії, Норвегії, Португалії, США, Таїланді та інших країнах. На пострадянському просторі новий штам виявили лише у Грузії.
  • Новий штам має 22 зміни в генетичному коді та, за попередніми даними, передається на 70% швидше, а також заражає набагато більше дітей, ніж попередні. Щоб зупинити поширення патогену, понад 20 держав обмежили авіасполучення з Британією, а в самій Британії посилили карантин.