В. о. голови САП розповів, як Венедіктова змінила його посаду, і про затягування початку конкурсу на нового очільника антикорпрокуратури

Автори:
Катерина Кадакова, Оксана Коваленко
Дата:

Комісія з проведення конкурсу на адміністративні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі досі не домовилася про «правила гри» у відборі кандидатів на посаду керівника САП.

Про це заявив в інтервʼю «Бабелю» виконувач обовʼязків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук, який працює на цій посаді від серпня 2020 року.

«Я думав, що конкурс почнеться в жовтні, потім — що в листопаді», — зазначив він, запевнивши, що зволікання «вигідно всім, тільки не САП».

За словами Грищука, для нього важливо, щоби керівник антикорпрокуратури мав повноваження призначати групу прокурорів, підписувати процесуальні документи, а не те, хто саме очолить САП.

«Раніше ми групу прокурорів призначали за десять хвилин, а зараз йде три-чотири дні, і є ризики, що матеріали читатимуть інші особи, не лише генпрокурор», — поскаржився він.

Водночас Грищук зазначив, що розглядає можливість взяти участь у конкурсі.

«Але поки немає офіційного оголошення, тож немає про що говорити», — додав в. о. голови САП.

Також Грищук розповів, що у серпні та вересні 2020 року вони підготували законопроєкт, за яким заступники керівника САП могли призначати групу прокурорів, проте досі жодної відповіді не отримали.

«Зараз закон прописаний так, що всі процесуальні повноваження, які робили САП незалежною, завʼязані на одній посаді: заступника генпрокурора — керівника САП. За його відсутності генпрокурор має його повноваження, тобто має доступ до наших справ. Я не можу призначати чи змінювати групу прокурорів, підписувати певні процесуальні документи — це робить генеральний прокурор, хоча раніше це робив заступник генпрокурора — керівник САП», — пояснив він.

Окремо в. о. голови САП підтвердив, що генпрокурор Ірина Венедіктова своїм наказом позбавила його посади виконувача обовʼязків свого заступника, проте Грищук досі не знає причин.

«Я звернувся за роз’ясненням, чому змінили мою посаду, але відповіді досі не отримав. Можливо, це зробили навмисно — їм було принципово змінити щось у назві», — сказав він.