«Ми у круговій обороні». Очільник САП розповів про тиск на працівників антикорупційних органів

Автори:
Катерина Кадакова, Оксана Коваленко
Дата:

Виконувач обовʼязків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук розповів, що на працівників антикорупційних органів чинять «багатовекторний тиск».

Про це він заявив в інтервʼю «Бабелю».

«Було різне — і погрожували, і машини псували, і прослуховували, і пікетували. Я своїм побратимам пояснював, що на фронті зрозуміло, де ворог і звідки прилетить, а тут тиск багатовекторний, тут ми у круговій обороні, бо не знаємо, звідки саме піде атака», — зазначив він.

За словами Грищука, нищівного удару по антикорупційній системі завдав Конституційний суд у жовтні 2020 року, на що суспільство відреагувало пікетами.

«Я не маю права висловлювати позицію щодо цього рішення, але з боку прокурорів це виглядає так: прокурор працює, збирає матеріали кримінальної справи, ходить до суду, вислуховує на свою адресу негатив від захисту. Потім в один «прекрасний» день [Конституційний] суд скасовує кримінальну статтю, за якою прокурор вів провадження», — розповів він.

Після цього, додав очільник САП, прокурор «приходить до суду, бачить задоволені обличчя захисту» і просить закрити провадження через неконституційність кримінальної статті.

«Фактично прокурори і детективи в цьому випадку працюють на смітник — це дуже демотивує», — зазначив Грищук.

Окремо керівник САП зізнався, що з ним намагалися домовитися олігархи.

«На початку «пробували на зуб», але я сказав, що мене це не цікавить, спроби припинилися», — розповів він.