У Львові спалили автомобіль детектива НАБУ. Він розслідував справу «рюкзаків Авакова»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У ніч проти 17 грудня у Львові невідомі спалили автомобіль детектива Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомляється у Telegram-каналі НАБУ.

«Приватний автомобіль Skoda Octavia 2012 р. в. суттєво пошкоджено», — розповіли у бюро.

Наразі слідчі Національної поліції кваліфікували подію за ч. 2 ст. 347 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна, що належить працівникові правоохоронного органа, шляхом підпалу).

У НАБУ не виключають, що спалення авто може бути пов’язане з професійною діяльністю співробітника.

Згодом Центр протидії корупції повідомив, що постраждалим від рук паліїв виявився детектив НАБУ, який свого часу займався розслідуванням справи «рюкзаків Авакова».

До того ж у ЦПК розповіли, що у цій справі, окрім підпалу авто детектива, є й інші «цікаві збіги».

«Щодо 65-річної експертки, яка визначила збитки у справі, відкрили кримінальну справу. Їй підкинули наркотики і «валили» під час спеціального іспиту в Мінʼюсті. Щодо судді Віктора Фоміна, який видавав НАБУ дозволи на слідчі дії у справі «рюкзаків», відкривали кримінальну справу через нібито наїзд на велосипедиста. Вища рада правосуддя відкривала щодо нього низку дисциплінарних справ», — зазначили активісти та натякнули на можливу помсту.

Справа «рюкзаків Авакова»

Йдеться про корупційний скандал довкола родини міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. У лютому 2015 року Міністерство внутрішніх справ України уклало договори з компанією «Дніпровенд» про закупівлю 5 тисяч рюкзаків вартістю 14,49 млн гривень (2 898 грн за штуку) та з ФОП Плигачов про закупівлю 1 тис. рюкзаків вартістю 2,1 млн гривень (2 100 грн за штуку).

На момент перемоги у тендері у самому МВС уже майже рік тривало розслідування діяльності «Дніпровенд» як конвертаційного центру, що не завадило чиновникам переказати цій юридичній особі бюджетні кошти. У червні 2015 року стало відомо про те, що рюкзаки було придбано за завищеними цінами через підприємства, підконтрольні родині Арсена Авакова.

Восени 2017 року правоохоронці затримали у цій справі 3 осіб: сина голови МВС Олександра Авакова, ексзаступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря та підприємця Володимира Литвина. Вже у липні 2018 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу проти Авакова та Чеботаря. Третій фігурант справи Володимир Литвин вирішив взяти провину на себе.

1 вересня 2018 року суд затвердив угоду про визнання винуватості між САП та Литвином. Він повністю визнав свою провину у шахрайстві та підробленні документів, викрив іншого фігуранта справи, який вже помер, та погодився компенсувати збитки в 4,8 млн грн. Литвина засудили до 2 років умовно.