Суд звільнив від покарання фігуранта справи «рюкзаків Авакова», який взяв усю провину на себе

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд звільнив від покарання фігуранта справи «рюкзаків Авакова», який взяв усю провину на себе

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Червонозаводський районний суд Харкова звільнив від покарання фігуранта «справи рюкзаків Авакова» Володимира Литвина.

Про це йдеться у рішенні суду.

До суду звернулося керівництво Основʼянського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області. Суддів попросили звільнити Литвина від покарання у звʼязку із закінченням іспитового строку, який сплив 11 вересня. Прокурор та Литвин з адвокатами проти цього не заперечували.

Справа «рюкзаків Авакова»

Йдеться по корупційний скандал довкола родини міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. У лютому 2015 року Міністерство внутрішніх справ України уклало договори з компанією «Дніпровенд» про закупівлю 5 тисяч рюкзаків вартістю 14,49 млн гривень (2 898 грн за штуку) та з ФОП Плигачов про закупівлю 1 тис. рюкзаків вартістю 2,1 млн гривень (2100 грн за штуку).

На момент перемоги у тендері у самому МВС уже майже рік тривало розслідування діяльності «Дніпровенд» як конвертаційного центру, що не завадило чиновникам переказати цій юридичній особі бюджетні кошти. У червні 2015 року стало відомо про те, що рюкзаки було придбано за завищеними цінами через підприємства, підконтрольні родині Арсена Авакова.

Восени 2017 року правоохоронці затримали у цій справі 3 осіб: сина голови МВС Олександра Авакова, ексзаступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря та підприємця Володимира Литвина. Вже у липні 2018 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу проти Авакова та Чеботаря. Третій фігурант справи Володимир Литвин вирішив взяти провину на себе.

1 вересня 2018 року суд затвердив угоду про визнання винуватості між САП та Литвином. Він повністю визнав свою провину у шахрайстві та підробленні документів, викрив іншого фігуранта справи, який вже помер, та погодився компенсувати збитки в 4,8 млн грн. Литвина засудили до 2 років умовно.