Конституційний суд вважає, що свого голову може відстороняти лише він сам. У Зеленського наполягають, що це право президента

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конституційний суд вважає, що свого голову може відстороняти лише він сам. У Зеленського наполягають, що це право президента

Twitter / Конституційний суд України

Конституційний суд оголосив неправомірним рішення президента Володимира Зеленського про відсторонення голови суду Олександра Тупицького через підозру про вчинення злочину проти правосуддя. При цьому у президента вважають, що рішення повністю відповідає букві закону.

Як заявив представник Зеленського в суді в коментарі Інтерфаксу, рішення про відсторонення Тупицького цілком правомірним і відповідає ч. 3 ст. 154 Кримінально-процесуального кодексу — питання про відсторонення від посади осіб, що призначаються президентом, вирішується президентом на підставі клопотання прокурора.

«Після вручення Офісом генерального прокурора України підозри про злочин процесуальний статус пана Тупицького суттєво змінився — тепер він підозрюваний у скоєнні кількох злочинів проти правосуддя!» — сказав представник президента в суді Федір Веніславський.

За його словами, підозрюваний в таких злочинах не може брати участь у конституційному судочинстві, бо його перебування на цій посаді становить «загрозу не лише об’єктивності попереднього розслідування, але й національній безпеці в цілому».

Однак у Конституційному суді з таким розумінням указу Зеленського незгодні. Як повідомляє пресслужба суду, на нього не поширюється дія вказаної статті КПК, оскільки для незалежності суддів потрібен особливий порядок припинення повноважень.

Рішення про відсторонення судді Конституційного суду, як йдеться в заяві, «ухвалюється виключно Конституційним судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього».

З цього приводу суд планє провести спеціальне пленарне засідання.

  • 27 жовтня Велика палата КСУ визнала неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та приховування майна. Пізніше стало відомо, що КС визнав неконституційними повноваження НАЗК моніторити спосіб життя чиновників. Президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв про наміри розпустити чинний склад Конституційного суду та звільнити Тупицького через скандальне рішення щодо антикорупційного законодавства.
  • Тупицькому повідомили про підозру 24 грудня. Його підозрюють у підкупі свідка, а також у наданні завідомо неправдивих свідчень.
  • Згідно з даними з відкритих джерел, ідеться про кримінальне провадження, яке розслідується з квітня 2013 року. Справа стосується незаконної приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в місті Зугрес (окупована частина Донецької області) бізнесменом Владиславом Дрегером. Нещодавно розслідувачі програми «Схеми» виявили причетність Тупицького до цієї приватизації.