Pfizer обіцяє доставити ЄС усі свої вакцини від коронавірусу до вересня 2021 року. Це загалом 200 мільйонів доз

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Американська компанія Pfizer повідомила, що планує виконати всі умови договору із Євросоюзом про постачання вакцин до вересня 2021 року.

Про це пише Reuters.

Згідно з умовами, ЄС закупив у Pfizer та BioNTech 200 мільйонів доз вакцин. Наразі це єдина сертифікована вакцина у Європейському Союзі, і саме з неї почалася масова вакцинація у країнах-членах ЄС.

Також в рамках договору ЄС може замовити додаткових 100 мільйонів доз, однак у компанії зазначають, що поки це не обговорювали.

Європейський Союз має контракти на постачання вакцин із шістьма різними компаніями на загальну кількість в 2 мільярди доз. Водночас сумарне населення країн-членів ЄС становить близько 450 мільйонів людей. Враховуючи те, що для вакцинації людини потрібно дві дози вакцини, то у ЄС залишиться ще понад мільярд невикористаних доз вакцини.

У Євросоюзі вважають, що всі постачання вакцин за укладеними договорами будуть завершені до кінця 2021 року. Очікується, що вже на початку січня відповідний регулятор у ЄС сертифікує вакцину від компанії Moderna, а у першому кварталі 2021 року компанії AstraZeneca та Johnson&Johnson подадуть документи для затвердження.