Розкрадання в оборонці: НАБУ завершило розслідування проти сина Гладковського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Розкрадання в оборонці: НАБУ завершило розслідування проти сина Гладковського

Телеканал Прямий

Національне антикорупційне бюро завершило розслідування стосовно сина колишнього першого заступника Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського у справі про розкрадання у сфері оборони.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Стороні захисту відкрили матеріали для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. Дії сина Гладковського кваліфіковані за ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу. Слідство встановило, що підозрюваний разом зі ще низкою осіб у 2015—2017 роках створили корупційну схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам держконцерну «Укроборонпром», залучивши до цього компанію «Оптимумспецдеталь» та інші фірми.

На думку слідчих, «Оптимумспецдеталь» отримувала преференції під час укладення договорів і розрахунків з підприємствами «Укроборонпрому». За це син Гладковського отримував вигоду, що за домовленостями мала становити 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми.

«У такий спосіб лише за одним договором підозрюваний отримав 950 тисяч гривень неправомірної вигоди. Однак, на переконання слідства, це не єдиний випадок протиправної діяльності — решту фактів наразі досліджують», — зазначили в НАБУ.

Бюро не називає імені підозрюваного, але нагадує, що йому повідомили про підозру 21 грудня. За даними ЗМІ, того дня підозру оголошували саме синові Гладковського.

  • У лютому 2019 року журналісти Bihus.Info опублікували розслідування, згідно з яким син ексзаступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського є одним з організаторів схем розкрадання в оборонному комплексі.
  • Згідно з розслідуванням, оборонні заводи закуповували для техніки деталі з Росії, а запчастини завозилися контрабандою без перевірки якості. Контрабанду відмивали через фірми, які контролювали особи, наближені до «Укроборонпрому». До схеми також причетні власник «Оптимумспецдеталі» Андрій Рогоза та його бізнес-партнер Віталій Жуков.
  • 30 квітня Національне антикорупційне бюро оголосило підозри шістьом особам у справі про розкрадання коштів у сфері оборони.