Офіс Зеленського готовий ухвалити рішення про відсторонення глави КС Тупицького, але чекає на клопотання прокуратури

Автори:
Ангеліна Шеремет, Оксана Коваленко
Дата:
Офіс Зеленського готовий ухвалити рішення про відсторонення глави КС Тупицького, але чекає на клопотання прокуратури

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Офіс президента готовий ухвалити рішення про відсторонення Олександра Тупицького з посади судді Конституційного суду, але для цього чекає на клопотання прокурора.

Про це глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив на зустрічі з журналістами.

«Нам треба подивитися клопотання, наскільки воно аргументоване», — сказав Єрмак.

Нагадаємо, згідно з ч. 3 ст. 154 Кримінально-процесуального кодексу, президент вирішує питання про відсторонення від посади осіб, яких він призначає. Але для цього треба клопотання прокурора в порядку, який передбачений законом. 28 грудня Офіс генпрокурора направив Зеленському клопотання про відсторонення Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Єрмак наголосив, що Конституційний суд у своєму чинному складі підірвав довіру. Окрім цього, в Офісі президента була інформація про те. що Конституційний суд міг скасувати земельну реформу.

  • Тупицькому повідомили про підозру 24 грудня. Його підозрюють у підкупі свідка, а також у наданні завідомо неправдивих свідчень.
  • Згідно з даними з відкритих джерел, ідеться про кримінальне провадження, яке розслідується з квітня 2013 року. Справа стосується незаконної приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в місті Зугрес (окупована частина Донецької області) бізнесменом Владиславом Дрегером. Нещодавно розслідувачі програми «Схеми» виявили причетність Тупицького до цієї приватизації.