Опитування: Понад половину українців назвали себе щасливими у 2020 році. Це найнижчий за три роки рівень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Понад половину українців назвали себе щасливими у 2020 році. Це найнижчий за три роки рівень

Андрій Горб / «Бабель»

Більш ніж половина українців почувалися щасливими у 2020 році. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні інціативи» ім. Ілька Кучеріва.

8,5% опитаних назвали себе «дуже щасливими», 45,5% — переважно щасливими. Попри це, вказаний рівень є найнижчим, як порівняти з 2017—2019 роками. З іншого боку, цього ж року зафіксовано найвищу частку респондентів, які заявили, що почуваються переважно нещасними (29%) і зовсім нещасними (9%).

Також, згідно з дослідженням, наприкінці 2020 року найпоширенішими почуттями, які відчувають українці, розмірковуючи про майбутнє країни, лишилися надія (43%), оптимізм (31%) і тривога (28%).

  • У листопаді дослідники центру «Соціальний моніторинг», InfoSapiens і низки інших організацій зʼясували, що за останні 9 років українці стали почуватися безпечніше, заможніше та щасливіше, попри кризи та потрясіння.
  • У рейтингу щастя від ООН Україна займає 123-й рядок. Це одна з найнижчих позицій серед країн Європи. Нижче за Україну — Ліберія і Палестина. При цьому в Кенії та Намібії люди щасливіші.