Дослідження: Українці стали більше цінувати демократію та толерантність, а за політичними переконаннями залишилися центристами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Українці стали більше цінувати демократію та толерантність, а за політичними переконаннями залишилися центристами

Прядко Денис / УНІАН

Незважаючи на війну, економічну кризу, а нині — кризу охорони здоров’я внаслідок пандемії коронавірусу, українці вважають себе здоровішими, багатшими та щасливішими, ніж 9 років тому. За сукупністю соціальних настроїв та переконань українці наближаються до європейців.

Такого висновку дійшло «Світове дослідження цінностей».

Як зазначають дослідники центру «Соціальний моніторинг», InfoSapiens та інших організацій, що брали участь в роботі, за 9 років, що минули з моменту попереднього дослідження, українці стали почуватися безпечніше, заможніше та щасливіше попри кризи та потрясіння.

Зазначається, що Україна досить повільно відходить від пострадянських орієнтацій у сферах розбудови державного та політичного устрою, правової системи, формування стосунків тощо, проте за показниками цінностей наближається до країн Євросоюзу.

«При порівнянні України з іншими країнами вона залишається найближчою до групи православних європейських країн, таких як Болгарія та Румунія. Разом з тим, Україна випереджає ці країни за багатьма показниками секулярно-раціональних цінностей і цінностей самовираження».

  • Так, українці почали менше сподіватися на державу в сфері доходів, стали більш толерантними до гомосексуалів, хворих на ВІЛ-інфекцію та до жінок, які переривають вагітність. Знизилося відчуття важливості Бога та релігії, але зросла релігійна активність людей.
  • В Україні знизилась безумовна повага до влади майже на 20%, а громадська активність, участь в організаціях та протестах — навпаки зросли. Також втрачає популярність думка про те, що чоловіки в політиці кращі за жінок.
  • Понад 82% пишаються своїм громадянством і майже 60% готові захищати Україну.

Проте помітні й протилежні тенденції.

  • Зокрема, менше людей вважають, що в дітях слід виховувати незалежність. Також стало більше людей, які не хочуть жити по сусідству з емігрантами чи представниками інших національностей.
  • Поширюються й гендерні стереотипи. Наприклад, стала популярнішою думка, що вища освіта важливіша для чоловіків, ніж для жінок. Також посилюється переживання через високий заробіток жінок у сімейних парах — близько 30% українців вважає, що це «викликає проблеми».
  • Крім того, громадяни стали рідше засуджувати сімейне насильство та корупцію. На додачу знизилася готовність голосувати на виборах.

Попри ці тенденції зміцніла та наблизилась до західноєвропейського рівня думка про важливість життя в демократичній країні.

Частка громадян, які б засуджували сильних лідерів з необмеженою владою, зросла, проте їх менше, ніж тих, хто ставиться до цього схвально — 14% проти 22%. В той же час в Україні значно більше людей, які б засуджували клерикалізм — їх 40% проти тих, хто бажав би передачі влади в руки духівництва — таких лише 6%.

Середня орієнтація щодо спектрів політичних ідеологій в Україні залишилась центристською, проте незначно змістилася вправо. На шкалі, де «лівий» дорівнює нулю, а «правий» — десяти, вона на позначці 5,78.