Трамп підписав проєкт про допомогу американцям під час коронакризи. Раніше відмовлявся це робити через «мізерні» виплати

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Трамп підписав проєкт про допомогу американцям під час коронакризи. Раніше відмовлявся це робити через «мізерні» виплати

Chip Somodevilla/Getty Images

Президент США Дональд Трамп підписав проєкт бюджету на 2021 фінансовий рік (почався 1 жовтня) у розмірі $2,3 трильйона, включно з 900-мільярдним пакетом економічної допомоги через пандемію. Про це повідомив молодший помічник президента Джадд Дір у Twitter.

«Президент підписав закон про консолідовані асигнування на фінансовий рік, який закінчується 30 вересня 2021 року, для надання надзвичайної допомоги», — написав Дір.

Проєкт дозволить уникнути «шатдауну» — призупинення роботи уряду через затримку з ухваленням документу. Він передбачає фінансування роботи уряду до вересня 2021 року і встановлює виділення на це $1,4 трильйона.

До проєкту також входить пакет економічних заходів на суму майже $900 мільярдів, зокрема одноразові виплати американцям по $600. Саме через розмір допомоги президент і відмовлявся підписувати законопроєкт, вимагаючи збільшити соцвиплати американцям — до $2 тисяч для дорослих і $600 для дітей.

Під час підписання проєкту Трамп знову заявив, що очікує від Конгресу голосування на користь окремого законопроєкту, що збільшить соцвиплати. Голосування заплановане на 28 грудня.

Також він закликав конгресменів прибрати з бюджету те, що він вважає непотрібними витратами, і пообіцяв надіслати їм відповідний список положень.

  • Навесні Трамп пропонував розіслати дорослим громадянам країни чеки на суму до $1 000. У США був такий досвід у 2008 році — на початку Великої рецесії. Тоді закон про економічний стимул передбачав виплати в середньому по $600, а в економіку влили понад $100 мільярдів за лічені місяці. Економісти вважають, що це був один із найефективніших заходів, спрямованих на пом’якшення наслідків найгіршого спаду з 1930-х років.