Науковці запропонували систему екологічно безпечної авіації. Викиди з літаків на ходу перероблятимуться на нові порції палива

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Pixabay

Роками вчені б’ються над проблемою зниження викидів парникових газів від транспорту. Якщо наземний транспорт може споживати електроенергію, то з авіацією все складніше — наразі простих і дешевих рішень для неї немає, і ця галузь далі робить внесок у кліматичні зміни.

Проте група британських та саудівських науковців запропонувала систему, що не потребує радикальної трансформації авіатранспорту — суть полягає в переробці викидів прямо в польоті. Дослідження опубліковане в журналі Nature.

Транспортна галузь відповідальна за 24% від усіх викидів парникових газів — із них 12% припадає на авіацію. Тобто літаки створюють 2% від усіх викидів.

Наразі більшість існуючих альтернативних технологій авіасполучення, що мають нижчі викиди вуглекислого газу, не перевірені практикою або надто нереалістичні.

Проте група науковців з Оксфордського, Кембриджського університету та інших дослідницьких інститутів Британії, а також представники Інституту космічних досліджень Саудівської Аравії пропонують рішення, яке знизить авіаційні викиди завдяки дешевим та розповсюдженим матеріалам, головний з яких — залізо.

Завдяки каталізатору на основі заліза, марганцю та калію, викиди вуглекислого газу перетворюються на додаткове паливо, і тому транспорт на основі цієї технології можна вважати екологічно нейтральним. Під час відпрацювання авіаційного палива виділяється вуглекислий газ і вода. Нова технологія дозволяє отримати з цих викидів невелику кількість нового палива, придатного до спалювання в тому ж двигуні.

Як повідомляє Science Alert, ряд науковців, непричетних до винаходу нової технології, вказали на її оригінальність і перспективність, хоча й вважають, що подальші, більш масштабні досліди можуть виявити неочікувані проблеми.

  • Лідери країн Євросоюзу підтвердили пропозицію Єврокомісії скоротити шкідливі викиди не менше ніж на 55% до 2030 року. ЄС дійшов висновку, що встановлена раніше мета кліматичної програми на 2030 рік — 40% — не дозволить домогтися вуглецевої нейтральності до 2050 року, що є основним завданням «Зеленої угоди».
  • Незворотну точку кліматичних змін Земля відчула ще в 1960-х роках, коли більшості людей нічого не було відомо про згубний вплив парникових газів, підвищення температур і танення льодовиків. Тепер людству потрібно не просто скорочувати викиди вуглецю, а й вилучати його з атмосфери.
  • Новини та соціологічні опитування говорять про те, що молодь у багатьох країнах дедалі частіше звертає увагу на проблему кліматичних змін, коли вирішує, чи заводити дітей. Дослідники зі США та Сінгапуру вирішили вивчити цю проблему і дійшли висновку, що молоді люди справді замислюються про шкоду довкіллю через продовження роду.
  • Занепокоєні кліматичними змінами заможні американці та їхні підприємства готуються захистити себе від катаклізмів, нових епідемій та масових заворушень — вони винаймають сховища та замовляють індивідуальні послуги, недоступні простим громадянам.
  • Льодовики Антарктиди тануть швидше, ніж розраховували вчені. Темпи зростання рівня моря можуть катастрофічно прискоритися. Тим часом екосистема на континенті поступово змінюється.