В МЗС заперечили слова Лукашенка про «тонни зброї з України»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В МЗС заперечили слова Лукашенка про «тонни зброї з України»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Україна спростувала слова самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про те, що через неї терористи тоннами ввозять зброю.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, цитує Інтерфакс.

«Україна категорично відкидає чергові інсинуації Олександра Лукашенка. Риторика про зовнішнє втручання, зокрема, мантра про «зброю з України», чітко вписується в політику Лукашенка із залякування білоруського народу. Україна не є ворогом Білорусі. Засуджуємо тероризм у будь-яких його проявах» — сказав Ніколенко.

Нагадаємо, 25 грудня Лукашенко заявляв, що у Білорусі затримали групу «терористів», які везли тоннами зброю через Україну.

«Звідти [з-за кордону] надсилають нам [зброю]. Через Україну. Через Польщу, Литву зараз дуже складно — кордон закрили наглухо. І з Україною зараз закрили вже, миша не проповзе. Через Росію іноді проникають, у нас кордону немає. Але вже не те. Ми це питання тримаємо жорстко на контролі», — додав самопроголошений глава Білорусі.

Зазначимо, що це не перший випад Лукашенка в бік України. Відтоді, як Київ приєднався до західних країн, що не визнали його легітимним президентом Білорусі, Лукашенко періодично заявляє, що з України координують акції протесту та фінансують їх.

  • У Білорусі з 9 серпня (дата президентських виборів) тривають акції протесту проти переобрання Лукашенка лідером держави. Проти учасників акцій протесту за цей час порушили сотні кримінальних справ.
  • Білоруси заявляють про масові фальсифікації під час голосування. Головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська після виборів виїхала з дітьми до Литви й тепер є лідером білоруської опозиції. Проти Білорусі санкції ввели країни ЄС, Україна та Канада.