«Голос» заявляє, що зібрав докази кнопкодавства під час голосування за Шкарлета. Але комітет Ради відмовився їх розглядати

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Голос» заявляє, що зібрав докази кнопкодавства під час голосування за Шкарлета. Але комітет Ради відмовився їх розглядати

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Парламентський комітет з питань регламенту та депутатської етики відмовився розглядати матеріали щодо неперсонального голосування за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти й науки. Про це заявили в партії «Голос».

У політсилі наголошують, що зібрали матеріали з доказами кнопкодавства під час голосування за Шкарлета, проте комітет їх так і не розглянув. Партія на своєму сайті оприлюднила ці докази.

«По суті, комітет проігнорував усі матеріали і заявив, що не може нічого з цим зробити та взагалі не дуже має час цим займатися», — заявила нардеп фракції Інна Совсун.

При цьому, додають у партії, комітет погодився звернутися до Управління державної охорони щодо записів з камер у парламентській залі. Досі УДО відмовлялося це робити, посилаючись на «бюрократичні» процедури. «Зібрані факти голова парламенту передасть в Офіс генпрокурора і Держбюро розслідувань. Якщо вину депутатів доведуть, їм загрожує кримінальна відповідальність», — зазначають у «Голосі».

Партія також планує звернутися з наявними доказами до правоохоронних органів і вважає, що в Раді потрібно повернутися до питання сенсорної кнопки для голосування.

Водночас, в комітеті пояснили, що до їхньої сфери не відноситься питання кримінальної відповідальності. Це питання в сфері іншого комітету — з питань правоохоронної діяльності. Тому разом з ним і готові обговорити вдосконалення законодавства про відповідальність за неперсональне голосування.

Також у комітеті повідомляють, що звернулися до апарату парламенту щодо технічної можливість встановити систему електронного голосування «Рада» в такий спосіб, за яким нардеп зможе голосувати тільки з пульта на своєму робочому місці.

Нагадаємо, 17 грудня депутати призначили Шкарлета міністром освіти. Фракція «Голос» заявила про фальсифікації — за Шкарлета проголосували депутати від «Опозиційної платформи — За життя», яких не було в залі. У Раді тепер обіцяють встановити додаткові відеокамери.

Після призначення Шкарлета під Офісом президента пройшла акція протесту з вимогою звільнити його. Такі акції пройшли й в інших містах.