Арестович назвав зміни до Конституції «червоними лініями» України у ТКГ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Радник української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Олексій Арестович назвав зміну Конституції «червоними лініями» України у ТКГ. Про це він сказав в інтерв’ю «Бабелю».

«Спочатку контроль над кордоном і демілітаризація, а потім всі інші рухи, включно з виборами», — зазначив він.

Арестович також наголошує, що Україна офіційно не має зобовʼязань спочатку провести вибори на Донбасі, а тільки потім отримати контроль над кордоном.

«Усе, що підписано з 2014 року, — це шість документів плюс кілька протоколів. Усе це — політичні угоди. Ми не зобовʼязані їх виконувати. Росіяни не зобовʼязані їх виконувати. Росія використовує одну й ту саму історію. Вона каже, що комплекс російських заходів від 12 лютого 2015 року був схвалений ООН і тому отримав характер міжнародного правового документа, обовʼязкового до виконання. Це не так», — розповідає він.

Радник підкреслює, що ТКГ може тільки напрацювати пропозиції, а рішення ухвалюватиме Верховна Рада.

«Росіянам подобається пункт про те, що передача повного контролю над кордоном починається наступного дня після виборів. Ідеться про повний контроль. Так давайте домовимося інакше — про частковий контроль: СЦКК , російські офіцери, ОБСЄ, українські офіцери разом беруть під контроль КПП і польові дороги на кордоні. Ліси і болота не чіпаємо — там танкам складно пройти, їх потім довго ремонтувати. Ви виводите війська, найманців і військову техніку, залишаєте все це на своїй території, ми підтверджуємо. Місії на кордоні стежать, щоб нові сили не вводили», — наголосив він і додав, що все це до виборів — спочатку демілітаризація.