Національна служба охорони здоров’я Великої Британії просить уряд відкласти остаточний вихід з ЄС через пандемію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії просить уряд відкласти на місяць перехідний період і не виходити остаточно з ЄС 1 січня 2021 року.

Про це пише The Guardian.

Медики зазначають, що наразі стикнулися з дуже складною ситуацією через поширення нового штаму коронавірусу. Кількість людей у лікарнях вже сягнуло 19 тисяч, що майже дорівнює тій кількості, яка була під час першої хвилі хвороби. Водночас щодня хворих стає все більше і більше.

Новий штам активно поширюється на південному сході країни, і медики занепокоєні, що через жорсткий вихід країни з ЄС, серед громадян виникне паніка у супермаркетах та магазинах, а багато британців будуть намагатися виїхати або в’їхати до ЄС, що призведе до заторів на дорогах. У зв’язку з цим машини швидкої допомоги не зможуть вчасно транспортувати пацієнтів.

  • Благодійна організація нацслужби охорони здоровʼя Великої Британії (NHS Charities Together) випустила рекламний ролик із Санта-Клаусом, який потрапив у реанімацію, імовірно, з коронавірусом. Організацію через це піддали нападкам і гострій критиці.
  • 13 грудня Велика Британія і Європейський Союз домовилися продовжити переговори щодо торгової угоди — економічні умови, за якими сторони будуть діяти після Brexit.
  • У Великій Британії зростає занепокоєння з того приводу, що попри місяць переговорів країна остаточно вийде з ЄС 31 грудня без угоди з Брюсселем. Офіційні особи вже попередили, що можуть виникнути серйозні перебої в торгівлі між Британією і континентальною Європою, а сценарій відмови від угоди може викликати обвал на фінансових ринках. Так, за даними газети Times, британський уряд вже закликав великі торгові мережі запасатися продуктами. Своєю чергою, супермаркети вже попередили владу про можливий дефіцит овочів у найближчі три місяці. Також британське міністерство охорони здоровʼя доручило постачальникам ліків створити резерв препаратів на найближчі шість тижнів.
  • 1 лютого 2020 року Велика Британія після 47 років членства офіційно перестала бути членом Євросоюзу. Тепер Лондону необхідно до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. Якщо не вдасться її укласти, країну очікує «жорсткий» сценарій: 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейдуть на умови Світової організації торгівлі, тобто замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі можуть зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.