Британія продовжила переговори c ЄС щодо торгівлі попри дедлайн. Супермаркети вже закликають запасатися продуктами

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Британія продовжила переговори c ЄС щодо торгівлі попри дедлайн. Супермаркети вже закликають запасатися продуктами

Dan Kitwood / Getty Images

Велика Британія і Європейський Союз домовилися продовжити переговори щодо торгової угоди — економічні умови, за якими сторони будуть діяти після Brexit.

Про це пише BBC.

Останній день переговорів закінчувався в неділю, 13 грудня. Як пише видання, навіть це не допомогло вирішити суперечності сторін, тому Лондон і Брюссель домовилися продовжити переговори. Наступна дата зустрічі поки невідома.

У Великій Британії зростає занепокоєння з того приводу, що попри місяць переговорів країна остаточно вийде з ЄС 31 грудня без угоди з Брюсселем. І премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявили, що «відмова від угоди» тепер є найбільш вірогідним результатом.

Як пише «Радіо Свобода», серед іншого сторони зайшли у глухий кут у питанні надання Лондону доступу з нульовими тарифами і квотами на єдиний ринок Євросоюзу. ЄС вимагає, щоб для Великої Британії були наслідки, якщо в майбутньому Лондон відмовиться від правил блоку про чесну конкуренцію. Обидві сторони також щосили намагалися домовитися про права на рибальство у британських водах.

Офіційні особи вже попередили, що можуть виникнути серйозні перебої в торгівлі між Британією і континентальною Європою, а сценарій відмови від угоди може викликати обвал на фінансових ринках. Так, за даними газети Times, британський уряд вже закликав великі торгові мережі запасатися продуктами. Своєю чергою, супермаркети вже попередили владу про можливий дефіцит овочів у найближчі три місяці. Також британське міністерство охорони здоровʼя доручило постачальникам ліків створити резерв препаратів на найближчі шість тижнів.

  • 1 лютого 2020 року Велика Британія після 47 років членства офіційно перестала бути членом Євросоюзу. Тепер Лондону необхідно до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. Якщо не вдасться її укласти, країну очікує «жорсткий» сценарій: 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейдуть на умови Світової організації торгівлі, тобто замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі можуть зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.