В Україні з’явиться інтернет-портал про злочини Росії у Криму і на Донбасі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

В Україні з’явиться перший інтернет-портал про злочини на тимчасово окупованих територіях Криму і Донецької та Луганської областей.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави після підписання меморандуму про співпрацю між представництвом президента України в АР Крим, Офісом генпрокурора, Українським інститутом національної пам’яті, Міжнародним фондом «Відродження» і Центром дослідження безпекового середовища «Прометей».

Як зазначається, цей ресурс міститиме свідчення очевидців, архівні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото- і відеоматеріали.

«Спочатку це будуть перші 30 історій про злочини, скоєні на тимчасово окупованій території: права людини, воєнні злочини, екологія, економіка тощо. Буде працювати система зі зручним пошуком: за особами, місцями, часом», — розповів голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

В Офісі президента наголосили, що ключовою вимогою до проєкту є достовірність і об’єктивність, також він має ґрунтуватися на офіційних даних, зокрема Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, й Офісу генпрокурора, і на зібраній неурядовими організаціями інформації.

За даними заступника генпрокурора України Гюндуза Мамедова, з 2014 року зафіксовано понад 20 тисяч кримінальних правопорушень, зокрема воєнні злочини та злочини проти людяності.

  • Офіс генпрокурора 7 липня порушив провадження через участь іноземців у війні на Донбасі на боці бойовиків. Прокурори зʼясували, що з 2014 року по теперішній час 20 громадян Франції воювали на Донбасі у складі військових формувань бойовиків, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків.
  • 24 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон щодо допуску слідчих і прокурорів до району стримування російської агресії. Згідно з документом, порядок допуску дізнавачів, слідчих і прокурорів визначатиме командувач Об’єднаних сил.
  • Офіс генпрокурора планує створити мобільні групи для розслідування злочинів на Донбасі.