Верховний суд Норвегії дозволив уряду продовжувати розвідку нафтових родовищ в Арктиці. Екологи виступають проти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Верховний суд Норвегії відхилив позов екологічних організацій і дозволив уряду продовжувати розробку нафтових родовищ в Арктиці.

Про це пише Reuters.

Попри те, що більшість нафти у Норвегії видобувається в Арктиці, уряд вважає, що значно більші її поклади розташовані в Баренцевому морі. Водночас екологічні організації, такі як «Грінпіс» і «Природа і молодь», вважають, що розробка родовищ порушує Конституцію країни, а саме статтю про право людей на здорове довкілля.

На думку екологів, розробка родовищ і транспортування нафти спричинять збільшення викидів вуглекислого газу, що зумовить глобальне потепління та порушення Норвегією Паризької кліматичної угоди.

У суді вони вимагали скасувати видані у 2015—2016 роках урядом Норвегії ліцензії на розробку родовищ в Арктиці, але суди нижчих інстанцій не задовольняли їхній позов. Не зробив цього і Верховний суд.

«Це означає, що сьогоднішня молодь не має основного правового захисту від шкоди навколишньому середовищу, який загрожує нашому майбутньому... Це шокує, і ми розлючені», — зазначили в організації «Природа і молодь».

  • В Арктиці 21 листопада зафіксували температуру, яка на 10—12 градусів вища, ніж у 1990-ті. Водночас для всієї Арктики температура була в середньому на 6—7 градусів вищою за норму.
  • Учені виявили, що заморожені поклади метану у водах Північного Льодовитого океану біля узбережжя російського Сибіру почали танути. Викиди великої кількості парникових газів можуть прискорити глобальне потепління, а причиною цього явища вважають уже наявні кліматичні зміни.