Ватикан назвав «морально прийнятною» вакцину від коронавірусу — хоча її зробили на абортивному матеріалі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Ватикан назвав «морально прийнятною» вакцину від коронавірусу — хоча її зробили на абортивному матеріалі

Franco Origlia / Getty Images

Ватикан ввважає «морально прийнятним» використовувати вакцину проти коронавірусу, яку розробили на абортивному матеріалі. Але виключно в разі, якщо не існує доступу до «етично бездоганних вакцин».

Про це повідомляє Vatican News.

У Ватикані наголосили, що це жодним чином не повинно сприйматися як моральне схвалення використання таких клітин, а на розробниках, виробниках і владі лежить обов’язок дбати про те, щоб були доступними «етичні» вакцини.

До членів Конгрегації надійшло чимало прохань висловитися про те, що при розробці та виробництві вакцин від коронавірусу використовували клітини з тканин, отриманих під час двох абортів минулого століття.

У Ватикані підкреслили, що моральний дозвіл на використання цих вакцин не означає легалізацію (навіть непряму) аборту. Тому Конгрегація вимагає від фармацевтів виробляти вакцини, які не створюють проблем сумління ні медпрацівникам, ні тим, хто зробив щеплення.

Абортивний матеріал і вакцини

У 2019 році тодішня очільниця МОЗ України Уляна Супрун писала про вакцини на абортивному матеріалі. Справа в тому, що ослаблені віруси для кожного виду вакцин вирощують у певному середовищі. Наприклад, віруси кору та паротиту добре ростуть на клітинах сполучної тканини курей. Поліомієлітні віруси — на клітинах, які отримали з нирок мавп. Проте для окремих вірусів найкраще середовище — це абортивний матеріал.

Супрун пояснила, що це не означає, що для кожної нової партії вакцин потрібні нові аборти. Альтернативою використанню абортивного матеріалу є генна інженерія.