Екстремізм і спроба захоплення влади: у Білорусі порушили кримінальні справи проти Тихановської та інших опозиціонерів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти опозиціонерки Світлани Тихановської та інших членів Координаційної ради — за фактом «створення екстремістського формування і керівництва ним», також їм закидають спробу захоплення державної влади.

Про це повідомили у відділі інформації відомства.

Як зазначається, у справі, порушеній за ч. 1 ст. 361—1 Кримінального кодексу Білорусі, окрім Тихановської, фігурують Марія Колесникова, Максим Знак, Павло Латушко, Ольга Ковалькова, Сергій Дилевський та інші.

Водночас Генпрокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти одного з засновників фонду BY_help, що допомагає заарештованим і побитим під час протестів білорусам, зокрема сплатити штрафи, — Олексія Леончика та інших активістів. Провадження відкрили за ст. 361—2 (Фінансування діяльності екстремістського формування) Кримінального кодексу.

Наразі кримінальні справи передали для розслідування до центрального апарату Слідчого комітету, який за дорученням Генеральної прокуратури порушив ще одну кримінальну справу — проти членів Координаційної ради Білорусі та інших осіб. Їх звинувачують у змові з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом (ч. 1 ст. 357 Кримінального кодексу).