Disney скупила безліч франшиз і не платить їхнім авторам гонорари. Письменники заявляють про високу заборгованість з боку кінокомпанії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Disney скупила безліч франшиз і не платить їхнім авторам гонорари. Письменники заявляють про високу заборгованість з боку кінокомпанії

Flickr / Jack Heisenburg

Кінокомпанія Disney після поглинання Lucasfilm та низки інших компаній припинила виплачувати гонорари авторам книг за франшизами, які мають величезну кількість поціновувачів — зокрема письменнику та сценаристу Алану Фостеру, який новелізував у 1970-х «Зоряні війни».

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За умовами контракту з режисером Джорджем Лукасом, який уклали в 1977 році, Фостер мав отримувати 0,5% від продажів книги за сценарієм фільму «Зоряні війни. Епізод IV: Нова надія», що вийшов трохи пізніше з маркетингових міркувань.

Книга вийшла тиражем понад мільйон копій, і письменник заробив на цьому значні гроші — платежі надходили кілька разів на рік. Однак після того, як компанія Лукаса перейшла у власність Disney у 2012 році, ці виплати припинилися.

74-річний Фостер виявився не єдиним письменником, який залишився без гонорарів — разом з авторами книг інших франшиз він веде спір з Disney. За їхніми словами, суми, які відмовляється виплачувати одна з найбільших кіноімперій, для неї сміховинні, але дуже суттєві для авторів.

Письменники заявляють, що Disney весь час відкладає розгляд їхніх скарг і пропонує чеки на кілька тисяч доларів. Після того, як проблему Фостера розголосили в Асоціації авторів фантастики та фентезі Америки, інші письменники, які працювали над книгами зі всесвітів «Індіани Джонса» та «Баффі — переможниці вампірів», зробили аналогічні заяви.

Спір розпочався ще в 2019 році, коли літературний агент Фостера запитав у Disney, чому вони припинили виплачувати гонорар за книги з кіновсесвіту «Чужі», права на який кінокомпанія придбала того ж року за більш ніж $70 млрд. В Disney відповіли, що купили лише права на франшизу, а не зобов’язання виплачувати гонорари.

Проте франшизу «Чужих» перепродавали кілька разів, і жодного разу гонорари Фостеру не припинялися — поки права не відійшли до Disney.

«Disney придбала будинок в іпотеку. Вони хочуть і надалі там жити. Але вони не хочуть виплачувати іпотеку», — прокоментував ситуацію письменник.

Точна сума коштів, які Disney винна авторам своїх надуспішних франшиз, наразі невідома. У компанії заявили, що перевіряють історію виплат щодо заборгованості перед письменниками. Літературний агент Фостера підрахував лише $50 тис. боргу за «Зоряні війни». Наразі Disney розглядає суперечку з гонорарами за «Чужих».

Якщо автори не доб’ються повернення боргів, асоціація письменників погрожує, що занесе Disney до списку видавців, з якими краще не мати справ.