«Хочемо розбудити сплячу красуню». «Нафтогаз» уклав угоду про купівлю частки «Надра Юзівська» для розробки нафтогазоносної площі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Хочемо розбудити сплячу красуню». «Нафтогаз» уклав угоду про купівлю частки «Надра Юзівська» для розробки нафтогазоносної площі

Светлицький Сергій / УНІАН

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз» підписала договір із НАК «Надра України» про купівлю частки розміром 99% у статутному капіталі ТОВ «Надра Юзівська», яке має право на розвідку та видобування на Юзівській нафтогазоносній площі.

Про це повідомили у пресслужбі компанії.

«Пам’ятаєте казку про сплячу красуню? Ми, звісно, на роль принца не претендуємо, але хочемо «розбудити і розворушити» роботи на одній дуже перспективній ділянці», — зазначили у «Нафтогазі».

За даними компанії, на Юзівській площі, розташованій у Донецькій та Харківській областях, роботи не ведуться вже шість років, що завдає колосальних збитків державі — йдеться про невидобутий газ та податки, які могли бути сплачені.

Також у «Нафтогазі» запевнили, що готові якнайшвидше відновити роботи на площі після завершення офіційних процедур.

Водночас у пресслужбі компанії уточнили, що «Нафтогаз» зможе набути остаточне право на частку після отримання згоди Антимонопольного комітету України на концентрацію.

Окрім цього «Нафтогаз» уклав угоду про придбання 1% статутного капіталу ТОВ «Надра Юзівська», який належить «Українському геологічному науково-виробничому центру».

  • Юзівська ділянка площею майже 8 тисяч квадратних кілометрів розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. Її потенціал, за оцінками державної НАК «Надра України», перевищує 3 трильйони кубометрів умовного палива, а річний видобуток прогнозується на рівні 10—20 мільярдів.
  • «Надра Юзівська» має спеціальний дозвіл на Юзівську площу на 50 років — до 6 березня 2063 року.
  • 16 грудня Кабмін дозволив НАК «Нафтогаз України» придбати 100% ТОВ «Надра Юзівська».
  • У листопаді Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою дозволив НАК «Нафтогаз України» без проведення аукціону видобувати газ на континентальному шельфі України. Компанія отримала дозвіл на 30 років.