За час протестів у Білорусі посольство України домоглося звільнення 20 українців. Один поки під вартою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

За весь час протестів у Білорусі, які почалися в серпні, посольство і консульство України посприяли звільненню 20 українців, затриманих під час акцій.

Про це в інтервʼю «Радіо Свобода» розповів посол України в Білорусі Ігор Кизим.

«Будь-яке посольство чи консульство реагує тільки на тих, хто звертається і декларує, що хоче допомоги. Таких людей, якщо брати за весь період, було людей 20, які сиділи там [в СІЗО], просили нашої допомоги, з якими працювали наші консули і сприяли їхньому звільненню», — розповів посол.

За його словами, точна кількість затриманих українців і тих, хто пройшов через репресивну машину силовиків Олександра Лукашенка, у посольства немає. Він пояснив, що багато хто просто не звертався за допомогою і їх не фіксували, а білоруська сторона із запізненням відповідала на запити.

Кизим також зазначив, що один українець перебуває під вартою в Білорусі і консули не можуть звʼязатися з ним.

«Ми можемо діяти тільки через консульський департамент тутешнього МЗС. Ми маємо контакти напряму і з департаментом міграції, безпосередньо навіть маємо контакти і в тих місцях, де вони перебувають затримані, але все покривається COVID-19. Відмова йде, як правило, і адвокатам, і нашим консульським співробітникам. Мовляв, зараз COVID-19 , не час спілкуватись особисто з тими, хто затриманий там», — сказав посол.