«Інвестиційна няня». Рада з другої спроби ухвалила законопроєкт Зеленського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада в повторному читанні проголосувала в цілому за законопроєкт президента Володимира Зеленського про державну підтримку інвестиційних проєктів, більш відомий як закон «про інвестиційні няні».

Закон набрав 252 голоси — його підтримали депутати «Слуги народу» і групи «Довіра». 1 грудня депутати провалили документ.

Документ забезпечує підтримку українського та іноземного бізнесу, якщо інвестиції перевищують 20 млн євро і створюють мінімум 80 робочих місць із середньою зарплатою на 15% більше, ніж у регіоні. Інвесторам гарантують прямий договір із державою та інвестиційного менеджера, який буде супроводжувати проєкти від початку і до кінця. Документ гарантує інвесторам до 30% вартості інвестицій з різними наборами стимулів, наприклад, податкові пільги і преференції.

Щоб претендувати на держпідтримку інвестпроєкти повинні відповідати вимогам:

  • проєкти повинні реалізовуватися у сферах переробної промисловості (крім виробництва тютюну і алкоголю), видобутку корисних копалин для переробки та/або збагачення (крім камʼяного і бурого вугілля, сирої нафти і природного газу), поводження з відходами, транспорту, складського господарства, поштової та курʼєрської діяльності, логістики, освіти, науково-технічної діяльності, охорони здоровʼя, мистецтва, культури, спорту, туризму і курортної діяльності;
  • проєкт повинен передбачати будівництво, модернізацію, технічне переоснащення обʼєктів і придбання устаткування;
  • термін реалізації інвестпроєкту не повинен перевищувати пʼяти років.

Проєкт, який претендує на держпідтримку, подає до уповноваженого органа заявку і документи, після чого протягом 60 днів проводиться його оцінка. Якщо прийнято рішення про доцільність проєкту, уповноважений орган протягом 30 робочих днів направляє проєкт договору і рішення про його укладення в Кабінет міністрів і відповідний орган місцевого самоврядування, в регіонах якого втілюється інвестиція. За інвесторами закріплюють чіткі права.

На державну підтримку не можуть претендувати компанії, які мають більш як 50% акцій в офшорах, або більш як 10% акцій в Росії, або зареєстровані в Росії, а також компанії під санкціями.

  • Володимир Зеленський про закон про інвестиційні няні вперше заговорив у січні. Він обіцяв інвесторам, які вирішать вкласти в Україну понад $100 млн, контракти з державою і цілодобову підтримку. Планку інвестицій пізніше знизили до 30 млн євро, а зараз до 20 млн.
  • 23 червня в Україні зʼявилася перша інвестняня — канадська гірничорудна компанія Black Iron.