В Україні з’явилася перша інвестняня. Проблемами канадської компанії опікуватиметься заступник Єрмака

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква став інвестиційною нянею для канадської гірничорудної компанії Black Iron.

Про це йдеться у заяві компанії, пише Інтерфакс.

За словами гендиректора Метта Сімпсона, президент Володимир Зеленський особисто підтримує проєкт Black Iron із реалізації Шиманівського залізорудного проєкту. Компанія планує збудувати на Шиманівському родовищі комбінат.

«Заступник глави адміністрації президента Ігор Жовква взяв на себе відповідальність, щоб стати «інвестиційною нянею» для Black Iron — офіційною роллю, створеною урядом України для підтримки іноземних інвесторів, щоб особисто забезпечити виконання всіх завдань, що вимагають підтримки з боку уряду України. Проєкт Black Iron розглядається різними урядовими відомствами як пріоритетний», — заявив Сімпсон.

Сам Зеленський також згадував про цей проєкт в інтерв’ю канадському виданню The Globe and Mail.

«Компанія Black Iron — канадська компанія, яка хотіла інвестувати в Україну, у гірничо-збагачувальний комбінат. Я це дуже добре знаю, адже сам з Кривого Рогу й інвестиція саме в моє рідне місто. Ця проблема «зависла» протягом 10 років, але це такий великий інвестор. Розмір інвестиції — 1,1 мільярда доларів США. Вони не могли зайти в Україну. Зараз ми це питання майже вирішили», — повідомив президент.

  • У жовтні 2010 року компанія Black Iron викупила в інвестиційної групи Віктора Пінчука кіпрську компанію Geo-Alliance Ore East Limited разом із ліцензіями, і перейменувала її у BKI Cyprus. Ця фірма володіє 99% акцій в українських компаніях «Шиманівське Стіл» та «Зеленовське Стіл», які спеціалізуються на добуванні залізних руд.
  • Ділянка, на якій Black Iron хоче збудувати комбінат, використовується Міноборони для навчань. Відповідно для отримання землі компанія має домовитися із українським урядом щодо сплати компенсації за неї.