У Франції суд виніс вироки у справі про теракт у редакції «Шарлі Ебдо»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Франції суд виніс вироки у справі про теракт у редакції «Шарлі Ебдо»

Libraire de Charlie

Французький суд відправив до вʼязниці 14 обвинувачених у справі про напад на редакцію журналу Charlie Hebdo у 2015 році — їх визнали винними у фінансуванні тероризму та членстві у злочинному угрупуванні. Самих же нападників ліквідували 9 січня 2015 року французькі силовики під час спецоперації.

Про це повідомляє Reuters.

На лаві підсудних опинилися 11 осіб, ще трьох судили заочно — вони втекли в Сирію і перебувають у розшуку.

Довічний термін увʼязнення отримав організатор теракту Мохамед Белусін. До 30 років вʼязниці отримали Алі Різа Пола і Айят Бумедьєн — вони безпосередньо брали участь у підготовці нападу на журналістів. Інші причетні отримали від 4 до 20 років вʼязниці.

Видання Charlie Hebdo присвятило судовому засіданню обкладинку свого останнього випуску. На ній зображений «Бог», якого відвезли на автозаку до вʼязниці.

Терористичний акт у редакції Charlie Hebdo

7 січня 2015 року у Парижі двоє ісламських бойовиків, брати Саїд і Шериф Куаші напали на офіс редакції щотижневика. Вони з автоматами, пістолетами-кулеметами, пістолетами ТТ, гранатометом і помповим дробовиком увірвались до редакції із криками «Аллаху Акбар». Унаслідок нападу загинули 12 людей, ще 11 отримали поранення.

На початку 2013 року Charlie Hebdo опублікував комікс про життя пророка. Вважається, що невдоволення цими карикатурами і стало основним мотивом нападу.

Відповідальність за теракт взяли на себе бойовики терористичної організації «Аль-Каїда на Аравійському півострові». Про причетність до нападу також заявили в терористичній організації «Ісламська держава».