Рішення КС про неконституційність положень закону щодо НАБУ набуло чинності. Мінʼюст озвучив план дій

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Рішення КС про неконституційність положень закону щодо НАБУ набуло чинності. Мінʼюст озвучив план дій

Міністр юстиції Денис Малюська.

Ковальчук Віктор / УНІАН

Рішення Конституційного суду про неконституційність окремих положень закону про Національне антикорупційне бюро набуло чинності. Міністр юстиції Денис Малюська написав у Facebook покроковий план дій з цього приводу.

Насамперед треба повернути президенту повноваження призначати та звільняти директора НАБУ. Єдиний можливий механізм — зміни до Конституції, які наразі обговорюють депутати.

Другий крок — на перехідний період (поки зміни набудуть чинності) треба врегулювати певні процедури функціонування НАБУ (які не стосуються призначення директора НАБУ) окремим законопроєктом. Його вже підготували та зареєстрували в Раді.

Малюська пояснив, що за цим планом чинний директор НАБУ Артем Ситник продовжить працювати і виконувати свої функції до дня:

  • обрання нового директора НАБУ за новою процедурою (після змін у Конституцію та закон про НАБУ), або коли сплине термін на посаді — 16 квітня 2022 року. У цьому випадку його повноваження перейдуть до відповідного заступника.
  • директора НАБУ можна звільнити раніше строку лише за певних обставин. Наразі жодної з них не існує.

Міністр юстиції наголосив, що НАБУ продовжує повноцінно працювати та виконувати свої функції.

Нагадаємо, у листопаді уряд підготував зміни до закону «Про Національне антикорупційне бюро» — пропонує дозволити Раді звільняти директора НАБУ. Раніше його міг усунути тільки президент і на певних підставах.