Ситник: Суд за клопотанням поліції вилучив у НАБУ ключову експертизу у справі ПриватБанку

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Солом’янський суд Києва вилучив у НАБУ одну з ключових експертиз Міністерства юстиції у справі ПриватБанку. Відповідне клопотання подав слідчий Солом’янського управління поліції.

Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» розповів директор НАБУ Артем Ситник.

«СМСку, яка прийшла на телефон директора НАБУ Артема Ситника, він зачитав уголос: «Соломʼянський суд за клопотанням слідчого Соломʼянського управління поліції прийняв рішення вилучити у НАБУ експертизу у справі ПриватБанку», — зазначає видання.

Ситник зазначив, що спочатку ця справа не була підслідною НАБУ, оскільки процес відбувався у приватному банку і це були приватні кошти вкладників. Але свого часу колишній генпрокурор Руслан Рябошапка вирішив передати всі епізоди до НАБУ через ймовірний вплив колишніх власників банку на правоохоронні органи.

«І я переконаний, що саме цей крок ексгенпрокурора став причиною його звільнення. Хто ставив питання Рябошапки в парламенті? Депутати, які прямо повʼязані з Коломойським. Тут, до речі, очевидне питання неспроможності гарантій, які отримує генпрокурор від держави. Посилати його у відставку 226 голосами — надто просте завдання для такого складу парламенту, як цей», — вважає Ситник.

Він також поскаржився, що НАБУ не має можливості робити власні експертизи і залежить від роботи інших органів.

«У НАБУ немає своїх експертних установ, і ми завжди залежимо від інших, насамперед державних структур. А вони, як відомо, підпорядковуються іншим правоохоронним органам та іншим органам влади. Тому завжди є ризик як підкупу експерта, так і прямої команди зробити неправдивий висновок», — пояснив директор НАБУ.