NASA створило інтерактивну мапу з наслідками пандемії коронавірусу. Дані збирають також із космосу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Дослідники NASA за допомогою космічних і наземних приладів відстежили вплив карантинних заходів на повітря, землю, воду та клімат загалом і встановили низку прикметних фактів, зокрема охолодження мегаполісів.

Усі зміни можна подивитися на NASA COVID-19 Dashboard.

Економічні локдауни й обмеження соціального життя внаслідок пандемії коронавірусу в усьому світі призвели до помітних змін у довкіллі.

Закриття некритичних підприємств і спустошення автостоянок у поєднанні з очищенням повітря внаслідок зменшення наземних перевезень призвели до того, що сонячне тепло не зберігається на землі та швидко розсіюється. Тому відбувається охолодження міського простору.

Порівняно з допандемічними часами, великі парковки, шоссе, дахи будинків тощо охолодилися приблизно на 5—8 градусів.

Протягом локдаунів та інших обмежень значно знизився — хоч і тимчасово — рівень вуглекислого газу. Також скоротилися викиди іншого парникового газу — діоксиду азоту. Зокрема, в Нью-Йорку за цей час повітря стало чистішим на 30%.

Згідно з даними NASA, ще в лютому в Україні рівень концентрації вуглекислого газу був на середньому рівні, а вже наприкінці березня впав, що співпадає із запровадженням карантину. Рівень знизився ще сильніше до середини квітня, але вже у травні почав підвищуватися. Такі стрибки продовжувалися до середини вересня, а вже в середині жовтня рівень вуглекислого газу досягнув свого максимуму.

Науковці підкреслюють, що дані за більшістю показників — забрудненості атмосфери, води тощо — ще слід інтерпретувати. Наразі однозначні висновки щодо впливу локдаунів на чистоту довкілля зробити неможливо.