США запровадили санкції проти Туреччини за закупівлю російських С-400

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Державний департамент США запровадив санкції проти турецького Управління оборонної промисловості за придбання російського озброєння.

Про це пише пресслужба Держдепу.

Санкції накладені в рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій». Він був ухвалений у 2017 році і передбачає санкції проти Ірану, Росії та КНДР.

У Держдепі зазначають, що Управління оборонної промисловвості Туреччини свідомо уклало угоду з російським підприємством «Рособоронекспорт» на придбання ракетних комплексів С-400.

«США на найвищих рівнях неодноразово давали зрозуміти Туреччині, що придбання системи С-400 загрожує безпеці американських військових технологій та персоналу, забезпечує значні кошти для оборонного сектору Росії та її доступ до турецьких збройних сил і оборонної промисловості. Туреччина, проте, вирішила продовжити закупівлі та випробування С-400, незважаючи на наявність альтернативних, сумісних із НАТО систем для задоволення своїх оборонних вимог», — пояснюють у відомстві.

У зв’язку з цим США наклали санкції на це Управління. Вони передбачають заморожування активів, заборону на видачу експортних ліцензій, а також візові обмеження для керівника Управління та його співробітників.

  • У лютому 2019 у Білому домі заявили, що США не продаватимуть Туреччині систему Patriot, якщо влада цієї країни продовжить наполягати на одночасній закупівлі у Росії С-400. Така угода суперечитиме санкційному закону «Про протидію противникам Америки» (CAATSA).
  • Ердоган обговорював американську і російську угоди з Трампом. У грудні 2018 року турецькі джерела повідомляли, що Трамп пообіцяв Ердогану, що не буде проблем з контрактом на американські Patriot замість російських С-400.
  • Угода стала причиною розбіжностей зі США, які передали Туреччині винищувачі F-35. Анкарі висунули ультиматум — або купівля ЗРК у Росії, або літаки.