США ввели санкції проти оточення та компаній Кадирова. У списку є фонд, бійцівський клуб та особистий тренер

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
США ввели санкції проти оточення та компаній Кадирова. У списку є фонд, бійцівський клуб та особистий тренер

Wiki

США внесли до списку санкцій за «актом Магнітського» чеченський футбольний клуб «Ахмат», Фонд Ахмата Кадирова та ще кілька організацій і фізичних осіб, повʼязаних із главою Чечні Рамзаном Кадировим. Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів США.

Санкції за «актом Магнітського» застосовують щодо тих, хто причетний до порушення прав людини.

Серед організацій і компаній, які приносять Кадирову прибутки, до списку санкцій також потрапили промоутерська компанія Absolute Championship Akhmat, бійцівський клуб «Ахмат», компанії «Чеченські мінеральні води» і «Мегабудінвест». Загалом — шість організації.

США також запровадили персональні санкції проти п’яти осіб з оточення Кадирова. Це заступник глави уряду Чечні Вахіт Усман, представник Кадирова в Європі Тимур Дугазаєв, представник Чечні при президентові Росії Зіяд Сабсабі, помічник Кадирова Данило Мартинов, а також особистий тренер Кадирова з кінного спорту Сатиш Сеємар.

Сам Кадиров був внесений до списку санкцій за «актом Магнітського» у грудні 2017 року. Але тепер щодо нього поширюються і глобальні санкції, повʼязані з «актом Магнітського».

У Мінфіні зазначили, що Кадиров є главою організації «Кадировці», яка причетна до серйозних порушень прав людини. Зокрема, кадировці причетні до вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова та інших серйозних порушень, як-от викрадення людей, тортури, вбивства представників ЛГБТ, напади та затримання журналістів і правозахисників.

Також санкції проти оточення Кадирова ввела і Велика Британія. У список потрапили спеціальний загін швидкого реагування «Терек», глава парламенту Чечні, перший заступник глави МВС Чечні та колишній глава поліції одного з чеченських міст. Їм буде заборонено вʼїзд до країни, а їхні активи будуть заморожені.

Кадиров згодом відреагував на введені санкції і заявив, що вони їх не лякають. «Сьогоднішні ганебні санкції ще відгукнуться США. Це дійсно чорна сторінка в історії цієї держави», — пригрозив він.