ВРП забрала доплати в судді Одеського суду. Він зняв арешт із корабля, що незаконно видобував пісок біля Криму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Вища рада правосуддя забрала доплати в судді Приморського райсуду Одеси Анатолія Деруса, який зняв арешт із корабля у справі про незаконний видобуток корисних копалин біля берегів Криму. Про це йдеться у рішенні ВРП.

ВРП вирішила притягнути Деруса до дисциплінарної відповідальності у вигляді «суворої догани» та позбавити його доплат до зарплати на три місяці.

Скаргу проти Деруса розглядали за зверненням прокуратури АР Криму, яка відкрила провадження щодо судді — за статтею про завідомо неправосудний вирок.

Співрозмовник «Бабеля» раніше зазначав, що Дерус, ухваливши таке рішення, фактично сприяв збройній агресії Росії. При цьому в адвокатському обʼєднанні, яке представляло власника судна, працював син цього судді.

  • Нагадаємо, у травні Приморський райсуд Одеси зняв арешт із корабля, який проходив у справі про незаконний видобуток корисних копалин біля берегів Криму.
  • Арешт на корабель був накладений цим же судом 16 липня 2018 року за клопотанням прокуратури АР Крим як забезпечення відшкодування збитків у понад 140 млн грн. Після того як орган досудового розслідування переїхав з Одеси до Херсону, адвокати власника корабля в березні 2020 року звернулися у вказаний районний суд, знаючи про непідсудність йому справи. У результаті вони отримали потрібне їм рішення — зняття арешту.