Премʼєр Шмигаль запевняє, що проблем із місцями в лікарнях немає. Є складнощі з «маршрутизацією» хворих

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що в українських лікарнях проблем із місцями для хворих на COVID-19 немає — є проблеми з «маршрутизацією» хворих.

Про це він розповів в інтервʼю «Українській правді».

«Згадайте, навесні ми говорили, що при трьох тисячах хворих на день медична система завалиться [...]. Потім ми почали підготовку ліжок. На сьогодні у нас є 62 145 ковідніх ліжок, з них 33 216, і щодня ця цифра зростає, забезпечені киснем [...]. Із 29 тисяч [пацієнтів лікарень] кисень потрібен не всім, тобто у нас зараз є і ліжка, і кисень», — сказав премʼєр, додавши, що до кінця року буде великий приріст ліжок із киснем — уряд вже виділив на це 1,5 мільярда гривень.

Говорячи про повідомлення волонтерів і журналістів про переповнені лікарні, Шмигаль заявив, що проблема полягає у логістиці швидкої допомоги та відсутності реальних даних у диспетчерів.

«У нас є проблема з маршрутизацією хворих. Що відбувається? Наприклад, є в місті Києві міська лікарня. Швидкі беруть хворих. Куди вони їх везуть? За прописаним маршрутом — до міської інфекційної лікарнї. А вона уже забита. Усе, там уже понад 100% — у коридорах люди лежать. У швидких інших маршрутів не було прописано. Вони роками не змінювалися і роками диспетчер розказує «куди везти? — в інфекційну!». Хоча поруч пʼять лікарень, по 100—150 місць підготовлених в очікуванні пацієнтів», — розповів Шмигаль.

Він пояснив, що маршрутизація прописується із запізненням або диспетчери не мають доступу до актуальної інформації. Премʼєр каже, що в найближчий місяць буде запущена система (дашборд) з актуальною погодинною інформацією щодо заповненості лікарень, до якої матимуть доступ диспетчери. Систему вже протестували в Черкаській області, вона добре себе показала.

«У кожній лікарні закріплюємо позмінно людей, які в онлайні заповнюють ті дашборди «прибула людина/вибула людина». І ми будемо в онлайні бачити в кожній лікарні, яка кількість вільних місць, яка ситуація з киснем. Тобто повністю всю інформацію», — пояснив премʼєр.