Генерал-майор Назаров не визнав своєї провини за катастрофу літака Іл-76. Суд завершив розгляд апеляції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Генерал-майор Віктор Назаров не визнав своєї провини у службовій недбалості, яка призвела до збиття літака Іл-76 і загибелі військових у 2014 році. Про це він заявив у своєму останньому слові на засіданні Дніпровського апеляційного суду, повідомляє «Радіо Свобода».

Назаров командував штабом АТО на території Донецької і Луганської областей у 2014 році, коли сталася катастрофа. З лав ЗСУ його звільнили в серпні 2019 року.

За його словами, вирок суду першої інстанції має бути скасований, тому що запобігання та протидія терористичному акту входить до компетенції СБУ, а не Міноборони.

«Ці питання безпосередньо належать до завдань СБУ, відповідно до закону про Службу безпеки. У цьому контексті висновок суду про неприпинення мною терористичного акту є просто незаконним», — заявив Назаров.

Він також каже, що в матеріалах провадження є свідчення свідків зі сторони обвинувачення, які нібито суперечать тому, що вони говорили на допитах. А це, за словами Назарова, також може бути підставою для скасування вироку.

Після останнього слова підсудного судді пішли до нарадчої кімнати. Оголошення рішення суду заплановане на 11 грудня.

Катастрофа Іл-76 під Луганськом

У ніч із 13 на 14 червня 2014 року військовий літак Іл-76 при заході на посадку в Луганський аеропорт був збитий проросійськими бойовиками. На борту літака перебували 9 членів екіпажу і 40 військовослужбовців 25-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ. Літак мав доставити боєприпаси, продукти, а також підкріплення українським військовослужбовцям, які перебували в оточенні бойовиків «ЛНР» і російських військових.

27 березня 2017 року Павлоградський міський суд Дніпропетровської області визнав генерал-майора Віктора Назарова винним у службовій недбалості, що призвела до загибелі льотчиків і десантників, і призначив йому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Назаров подав апеляцію, розгляд якої тривав досі.