Міністр охорони здоров’я Степанов пояснив, чому зменшили кількість тестувань на коронавірус

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Міністр охорони здоров’я Степанов пояснив, чому зменшили кількість тестувань на коронавірус

Ezra Acayan / Stringer

В Україні протягом останнього тижня скоротили кількість тестувань на коронавірус через зниження кількості звернень громадян з респіраторними захворюваннями.

Про це він заявив у відповідь на запитання народного депутата від «Європейської солідарності» Олексія Гончаренка під час засідання уряду 9 грудня про причину зменшення кількості тестувань, адже раніше обіцяли навпаки — збільшити.

«Ми наразі тестуємо людей, які мають ознаки респіраторного захворювання, а також людей, які потрапляють в лікарні, госпіталізуються. Оскільки у нас зменшилась кількість звернень саме з ознаками коронавірусної хвороби і взагалі з респіраторними захворюваннями, звичайно, одразу ж зменшилась кількість тестувань. Наразі практично немає у жодної області затримки тестувань у наших лабораторних центрах», — наголосив Степанов.

За словами міністра, зараз МОЗ розглядає розширення кола осіб для проведення тестувань.

«Якщо сказали, що буде 75 [тисяч тестів на добу] до кінця року, то буде 75, можете за це не хвилюватися», — запевнив він.

  • 2 грудня Кабінет міністрів вирішив скасувати карантин вихідного дня, у всій країні діють обмеження «помаранчевої» зони.
  • Рада ухвалила закони про підтримку бізнесу під час карантину. Вони передбачають списання або відтермінування податкового боргу, а також виплати по 8 тисяч гривень.
  • 9 грудня Кабмін посилив карантинні обмеження та запровадив локдаун з 8-го до 24 січня включно. Протягом доби уряд має внести «технічні правки» до постанови. Після цього її опублікують. Вона набуде чинності через сім днів (16 грудня), як того вимагає закон, який недавно ухвалила Рада.